Här i Sverige är bröstsim traditionellt det simsätt många får lära sig allra först. Detta trots att det faktiskt är ganska komplicerat att koordinera armar och ben på rätt sätt så det blir en framåtriktad rörelse. Bröstsim är å andra sidan ett säkert simsätt. Det är ungefär som att lära sig cykla. Har man en gång lärt sig så sitter det och det kan utföras ganska lätt även för den som inte har så bra kondition. Det går att mer eller mindre ”flyta” framåt och göra så stora eller små rörelser man vill med armar och ben. Vid en eventuell olycka går det också ganska bra att simma bröstsim även med en flytväst på sig. Kanske är det så att den svenska simundervisningen varit främst fokuserad på just livräddning och säkerhet vid vattnet. Säkerheten först alltså även om det innebär en lite brantare inlärningskurva för små barn.

I många andra länder börjar man i stället med crawl, det anses lättare att lära sig men kräver en vana vid vatten som kan vara svår att få i vårt kalla land. Alla tycker inte om att få vatten i ansiktet, något som nästan alltid sker för den som crawlar även om många motionärer crawlar med huvudet högt över vattenytan. Utan rätt teknik är crawl ganska energikrävande, vilket kan vara precis vad som eftersträvas hos motionären som tränar i simhallen någon gång i veckan.

Förutom bröstsim och crawl är det många som tycker det är skönt att glida fram på rygg också, då slipper man dessutom risken att få oönskade kallsupar. Det går lätt att få lite fart genom att ta ett simtag med benen ibland eller genom att paddla med ena eller båda armarna över huvudet.

Det finns nästan lika många stilar som det finns motionärer, och självklart är ambitionen olika också. Den som en gång lärt sig rätt teknik för de olika simsätten har stor glädje av det som motionär eftersom simning är både skonsamt och skönt för hela kroppen. Det är ovanligt med skador, kroppen känns lättare i vattnet och även om väldigt många olika muskelgrupper faktiskt behövs så är rörelserna mjuka och kräver inte mer styrka än man själv vill.

Den som har hälsoproblem eller håller på med någon form av rehabilitering kan få utöva simning genom det som kallas fysisk aktivitet på recept – FaR, som läkaren kan skriva ut.

Relaterade inlägg