Det börjar ofta med en simskola någonstans. De första bentagen och armarna som kanske är lite för spända för att egentligen klara av det lyft som behövs för att munnen ska få luft. I alla fall i början. Sedan kommer den där dagen när flytet plötsligt finns där, det går att simma allt längre sträckor med allt mindre ansträngning. Att kunna simma är både nyttigt och bra och en stor majoritet barn och ungdomar lär sig detta under de första skolåren. En del fortsätter förkovra sig, kanske genom att lära sig flera simsätt eller genom att ta olika sorters simmärken. För vuxna är kanske simborgarmärket det mest kända märket. Det där att kunna simma 200 meter är en bra målsättning för de flesta.
Det finns många simbassänger i vårt avlånga land. Där fortsätter många att motionera genom att simma men där bedrivs också tävlingssimning för de mest intresserade. Från ganska unga år går det att simträna och tävla i denna sport som faktiskt passar för väldigt många. Det är få skador och träningen är allround och nyttig för hela kroppen. Det finns dessutom flera olika simsätt och distanser att välja på så att varje simmare kan hitta sin eller sina favoriter.
Bassäng eller öppet vatten
Den som vill kunna simma året runt är främst hänvisad till att simma inomhus. Där är vattentemperaturen behaglig och det går ofta att kombinera med annan träning eller kanske en stund i bastun för den som vill unna sig lite extra njutning. Det är lätt att räkna längder och på så sätt sätta upp sitt mål för varje tillfälle. Många simhallar sätter upp små tävlingsmål där det gäller att ta till exempel simborgarmärket så många gånger som möjligt under en bestämd tidsperiod för att delta i utlottningen av ett årskort eller liknande. Simhallar och simning är viktigt för folkhälsan och verkligen något som många tycker om.
Sommartid eller kanske utomlands på semesterresan brukar många också passa på att simma lite. Det är ganska annorlunda att simma utomhus i salta vågor eller längs sjögräsbevuxna vikar och alla trivs inte lika bra med det utan nöjer sig med ett snabbt dopp i stället. Andra tycker det blir extra kul att simma utomhus och det finns motionslopp för simmare som vill ha lite utmaningar. Mest välkänt är kanske Vansbrosimningen där det gäller att simma hela tre kilometer i strömmande och kallt vatten. Då används oftast en våtdräkt av något slag för att hålla värmen under den tid loppet pågår. Säkerheten vid sådana arrangemang måste vara rigorös med följebåtar och många vakande ögon ifall någon simmare plötsligt skulle få kramp eller något annat problem. Sist men inte minst finns det faktiskt också vinterbadare som tycker om att simma några snabba simtag i nollgradigt vatten.